Home     Vitamines voor Honden     Sportieve Hondenartikelen     Contact     Leveringsvoorwaarden         

Direkt homeopathische produkten bestellen
Over Homeopathie
Wondverzorging
Allergie
Gewrichten
Glucosamine
Spieren en energie
Omega 3-6-9
Spijsvertering
Weerstand & Infectie
Huid- en Vachtproblemen
Hotspot
Eczeem
Wondbehandeling
Vlooien & Wormen
Luchtwegen
Angst en Nervositeit
Geslachtsdrift
Voortplanting
Blaas en nieren
Verzorging van de ogen
Verzorging van de oren
Verzorging van de vacht
EHBO-Reiskit
Vuurwerkangst
De producenten van
Homeopatische middelen
Volledig artikel
darmproblemen
Volledig artikel
Vetramil honingzalf
Volledig artikel
Artrose Artritis
Volledig artikel allergie
Volledig artikel huidproblemen
en vachtproblemen
Volledig artikel spieren
en gewrichten
Links
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


  
            

   

                    Honingzalf voor wondgenezing en huidproblemen bij dieren 

                                                                   
Bestellenhonden vetramil wondzalf voor de hond
Dr. Tineke Creemers en Dr. Willem Jan Bosma 

Samenvatting
Honing kan uitstekend gebruikt worden bij de behandeling van wonden en huidproblemen bij dieren. Echter niet alle honingtypen zijn geschikt. Het is van belang dat de honing de juiste componenten bevat, consistent van samenstelling is en geen residuen bevat van bestrijdingsmiddelen. Alleen met dergelijke honing kan veilig en effectief behandeld worden. Dit artikel behandelt het artikel Vetramilģ een wondzalf met honing en etherische oliŽn, speciaal ontwikkeld voor dieren. De etherische oliŽn zorgen behalve voor een versterkte functionaliteit ook voor een bittere smaak, en houden insecten op afstand. Het product is getest bij dierenartsen, en de gebruikers waren positief tot zeer positief over de werking en gebruik van deze honingzalf.

Inleiding
Gedurende lange tijd stond honing vooral als effectief huismiddel bekend voor de behandeling van wonden bij mensen. Op basis van klinisch onderzoek en case studies is de interesse voor honing als serieus antibacterieel wondproduct enorm toegenomen. (Molan, 2001). Recent zijn er een aantal verschillende honingproducten voor professionele humane wondzorg op de markt gekomen. Ook in de veterinaire geneeskunde blijkt behoefte aan een product dat antibacteriŽle eigenschappen combineert met stimulering van de wondheling (Overgaauw en Kirpensteijn, 2005). De lage pH waarde van honing en de werking van honingenzymen spelen een belangrijke rol bij de wondhelende eigenschappen. Door de inwerking van enzymen op honingsuikers ontstaat een zuur milieu, waardoor veel schadelijke micro organismen worden geremd. Een lage pH versterkt ook de weerstand van de huid. Wordt honing toegepast in een vochtige (wond)omgeving, dan worden honingenzymen actief en produceren kleine hoeveelheden antibacteriŽle waterstofperoxide.

De samenstelling van honing varieert sterk en is afhankelijk van een groot aantal factoren die in de natuur niet te controleren zijn. Zo varieert het gehalte aan actieve enzymen in consumentenhoning zeer sterk, en is gemiddeld heel laag (Kerkvliet et al. 1996). De toepassing van zomaar een honing uit de winkel op wonden is dan ook zeer af te raden. Op basis van jarenlang onderzoek aan de universiteit van Wageningen, heeft Bfactory een methode ontwikkeld voor de productie van medicinale honing onder volledig gecontroleerde omstandigheden in kassen Dit heeft geresulteerd in een gestandaardiseerd honingtype met een hoog enzymgehalte en een hoog zuurgehalte. In verschillende ziekenhuizen is het afgelopen jaar ruime ervaring opgedaan met Revamilģ een product gebaseerd op 100% zuivere gestandaardiseerde honing. In een voorstudie uitgevoerd in het Bronovoziekenhuis werden ruim 80 patiŽnten met moeilijk genezende wonden behandeld met Revamilģ De belangrijkste conclusies uit dit onderzoek zijn dat Revamilģ de wond effectief desinfecteert en tegelijkertijd het genezingsproces bevordert. De resultaten van deze voorstudie worden binnenkort gepubliceerd (Van Eijk en Groenhart, 2006).

AntimicrobacteriŽle werking
Honing wordt geproduceerd door honingbijen die bloemennectar verzamelen en die nectar vervolgens indikken tot honing. (Figuur 1). Honing bestaat voor en groot deel uit suikers, een klein deel water, organische verbindingen en enzymen. Het enzym  glucose oxidase wordt door de honingbijen aan de honing toegevoegd en zorgt samen met een aantal andere factoren voor de antibacteriŽle werking:
* Waterstofperoxide. In contact met de wond wordt de honing verdund met wondvocht en wordt het enzym glucose oxidase actief. Het enzym glucose oxidase zorgt voor een continue productie van zeer kleine hoeveelheden waterstofperoxide (Figuur2). De peroxide concentratie is hoog genoeg om pathogene bacteriŽn te doden, maar kan geen schade veroorzaken aan de herstellende wond.
* Slow release. E productie van waterstofperoxide is heel geleidelijk en gaat door zolang er nog honing in de wond aanwezig is. De snelheid waarmee alle honing in de wond is opgelost hangt af van de mate van exudatie van de wond.
* Lage pH. Door de werking van glucose oxidase ontstaat ook gluconzuur. Gluconzuur is het belangrijkste organische zuur in honing en reguleert een zuur wondmilieu (lahe pH). De hoeveelheid zuur in honing is een belangrijke maat voor antibacteriŽle werking (Bogdanov, 1997).
* Lage wateractiviteit. Door de lage wateractiviteit van honing kunnen de meeste bacteriŽn slecht overleven.
* Etherische oliŽn. Vetramil bevat onder andere etherische olie van Tymus vulgaris (Tijm) en Ocimum basilicum (Basilicum). Tijm heeft een breed spectrum werking tegen bacteriŽn, terwijl basilicum een breed spectrum werking tegen meerdere schimmels heeft (Price, 1999).

ē Cardiospermum extract: heeft een kalmerende en jeukstillende werking. Hierdoor is Vetramil ook zeer geschikt bij alle soorten huidproblemen waarbij jeuk optreedt.


De antibacteriŽle werking van gestandaardiseerde honing is getest  tegen verschillende soorten bacteriŽn, die ook wondinfecties bij dieren kunnen veroorzaken. Figuur 3 laat de resultaten zin van een Challenge test waarbij een miljoen Staphylococcus aureus bacteriŽn werden toegevoegd aan 1 gram honing. Na 48 uur zijn nog slechts 10 bacteriŽn per gram honing over, na 144 uur zijn alle bacteriŽn gedood. Antibiotiocaresistentie staphylococcen (MRSA) bleken even snel gedood te worden door medicinale honing als antibiotica gevoelige staphylococcen. Vergelijkbare resultaten werden ook verkregen met de pathogene Pseudomonas aerigunosa.

Het product Vetramilģ
Vetramilģ is ontwikkeld op basis van vragen uit de praktijk. Het product combineert een goede antibacteriŽle werking met snelle wondheling en heeft positieve inwerking op de beschadigde huid. Verder zijn gebruiksgemak (goede smeerbaarheid, niet kleverig) en een vieze smaak voor dieren belangrijke eigenschappen. Vetramilģ bevat dezelfde gestandaardiseerde antibacteriŽle honing die ook voor het humane product Revamilģ wordt gebruikt. Daarnaast bevat Vetramilģ een huidverzorgende basiszalf en een aantal antimicrobiŽle etherische oliŽn De etherische oliŽn versterken de afweer van de huid en werken tegen schimmels (Ocimun basilicum) en bacteriŽn (Tymus vulgaris). Bovendien geven de etherische oliŽn een bittere smaak aan Vetramilģ. Inmiddels heeft een flink aantal dierenartsen ervaring opgedaan met de behandeling van huisdieren met Vetramilģ. Middels een enquÍte zijn de ervaringen van dierenartsen geÔnventariseerd. De resultaten zijn samengevat in Tabel 1 en Figuur 4.

Resultaten enquÍte
Tabel 1 laat zien dat Vetramilģ werd toegepast bij honden, katten, paarden, konijnen, caviaís, hamsters en vogels. Vetramilģ werd met succes toegepast bij verschillende typen wonden (ontstoken wonden, niet genezende wonden,  schaafwonden), maar ook bij huidproblemen (huidleasies, geÔrriteerde huid, schrale en gevoelige plekken, eczeemplekken) blijkt Vetramilģ een prettig een effectief product. Figuur 4 laat zien dat meer dan 90% van de artsen de effectiviteit van Vetramilģ als goed tot zeer goed beoordelen. Ongeveer 40% van de artsen was niet tevreden over het verpakkingsformaat een wilden graag een grotere tube. Ook gaven enkele artsen aan dat sommige dieren toch aan de zalf bleken te likken.

Klinische studie
Recent is een studie gestart  in het Diergeneeskundig Centrum DE Vallei in Woudenberg naar de effectiviteit van Vetramilģ bij de behandeling van wonden bij paarden. De eerste resultaten zijn positief, een voorbeeld van de behandeling van een geÔnfecteerde beenwond met Vetramilģ is te zien in Figuur 5. Na 5 weken is de wond praktisch gesloten.

 
   

Vetramil honingzalf voor slechtgenezende wonden, Hot Spot en eczeem bij honden

 
   

Conclusies
Vetramilģ kan uitstekend worden ingezet bij de behandeling van slecht helende wonden en huidproblemen bij grote en kleine huisdieren. Dierenartsen oordeelden zeer positief over de effectiviteit. Inmiddels is er naast de 10 g tube ook een 30 g tube verkrijgbaar. Ook is de formulering aangepast om de zalf nog minder aantrekkelijk te maken voor oplikken door dieren.

Literatuur
Bogdanov F., 1997. Nature and origin of the antibacterial substances in honey.
Zeitschrift fur Lebensmittel Untersuchung und Forschung 30: 748-753
Eijk w. en Groenhart O, 2006.

Wondbehandeling met honing, een vooronderzoek.
In voorbereiding
Kerkvliet JD, 1996.
Screening method for the determination of peroxide accumulation in honey and relation with HMF content. Journal of Apicultural Research 35(3/4): 110-117. 1996.
Molan PC, 2001.
Why honey is effective as a medicine 2. The scientific explanation of its effects. In: Honey and Healing, eds P. Munn and R. Jones, International Bee Research association (IBRA), 2001

Overgaauw P.A.M. en Kirpensteijn J, 2005.
Honing bij de behandeling van huidwonden.
Tijdschrift voor Diergeneeskunde 130 (4): 115-116.
Price S. and Price L., 1999.
Churchill Livingstone, Edinburgh. Aromatherapy for Health professionals.

 

 

 
       
             
  Kijk ook eens bij de volgende onderwerpen van Vitamine-Hond.com:
Vitamine-hond en voeding, Direkt vitamines bestellen voor de Hond, Direkt vitamines bestellen voor de Mens, Waarom Vitamines?,
Vitamine A
,
Vitamine B,Vitamine C, Vitamine E, Doseringsadvies hond 5-70 kg., Doseringsadvies per kg. lichaamsgewicht hond, Mineralen, Chlorella, Kelp, ChondroÔtine , Glucosamine, Probiotica,
Huid- en vachtproblemen gewrichtsproblemen, Heupdysplasie, Elleboogdysplasie, Spijsvertering, Vruchtbaarheid, Lusteloosheid, Stress, Anti-veroudering, Weerstand, Loopsheid, Contact, Links,Leveringvoorwaarden, Homeopathie voor Honden, Gezonde voeding honden
   
  Sportieve hondenartikelen Outdoor artikelen voor de Hond
Sportieve hondenartikelen, overzicht hondenrugzak, hondenrugzak approach pack, hondenrugzak palisades pack, zwemvest collectie vor de hond, k-9 hondenzwemvest, overzicht collectie hondenschoentjes, hondenschoentjes bark'n boots Grip trex, hondenschoentjes bark'n boots skyliner, hondensokjes, overzicht hondenjacks, k-9 hondenjack, koelvest voor de hond, reflecterend hondenvest, overzicht hondentuigen en hondenlijnen, hondenharnas, flex hondenlijn, hondenlijn met handvat, overzicht honden halsbanden, ruff wear halsband, veiligheidslampje voor de hond, politiehonden uitgerust met bark'n boots Grip Trex hondenschoentjes
   
sitemap

         Deze site is voor het laatst bijgewerkt op 13 november 2013  © 2006 -www.vitamine-hond.com. Vitamine en homeopathie voor de hond, organische voedingssupplementen voor honden
          van alle rassen,  ziekte en aandoeningen van de hond behandelen met vitaminen en homeopatische geneesmiddelen. Sportieve hondenartikelen, outdoor artikelen voor de hond.
 le Dogue du Tour de Force, Profizon. Ontwerp
Piece of Cake webdesign.